header hs

Avslutning for nye familiekontakter

Denne uken var det avslutning for frivillige som har deltatt på kurs hos Oslo Sanitetsforening (OSF) for å bli familiekontakter. Home-Start Familiekontakten tilbyr regelmessig støtte, vennskap og praktisk hjelp til småbarnsfamilier.

– Den frivillige er der som et medmenneske i en krevende familiesituasjon. Vår visjon er at småbarnsfamilier som er i en sårbar fase, skal få den støtten de trenger for å gi barna trygge og gode oppvekstsvilkår, forteller familiekoordinator Silje.

Pusterom i hverdagen

Familiekontakten går på ukentlige besøk hjem til familien, og er der 2-4 timer. Trilletur med babyer, hjelp til stell, lek og aktiviteter med barn, er noe av det en frivillig kan bistå med. Det er familien selv som definerer hva de trenger hjelp til.

«Det ble lettere å komme seg ut hjemmefra, og jeg ble tryggere på å takle stressende situasjoner med barnet mitt» -Familie

Familier som ønsker støtte gjennom Home-Start kan selv ta kontakt med OSF. Silje opplever at stadig flere har hørt om programmet gjennom jungeltelegrafen. Helsestasjoner og andre institusjoner kan også sette en familie i kontakt med Home-Start.

«Alle har likt disse besøkene, både store og små. Vi trives veldig godt med familiekontakten. For de voksne har det vært et herlig pusterom i uken.» – Familie

SAM 4014

SISTE KURSKVELD: Frivillige som har gått på kurs hos OSF denne vinteren er nå klare som familiekontakter.

Verdensomspennende program

Silje og Ellen Margrethe jobber som familiekoordinatorer ved OSF, og har blant annet ansvaret for å rekruttere og holde kurs for frivillige, og siden koble, og følge opp kontaktene i familier.

OSF har drevet med Home-Start i 12 år, og har i dag 64 familiekontakter. Det er stor spredning i bakgrunn og alder blant de frivillige. Fellestrekket er at de har tid og lyst til å være sammen med en småbarnsfamilie regelmessig.

-Vår yngste frivillige er 20 år, mens den eldste er 82. De siste årene har vi også fått flere familiekontakter med utenlandsk bakgrunn og det ser vi på som en kjempestor ressurs, sier Silje.

Koordinatoren viser til godt samarbeid med «Kvinneprat på Tvers», som er en uformell møteplass for kvinner som ønsker å lære om norsk språk, kultur og tradisjoner, slik at de enklere kan delta i det norske samfunnet.

OSF er en av fire organisasjoner i Oslo som driver med Home-Start. I dag finnes Home-Start i 23 land over hele verden. Her kan du lese mer om ordningen.

 

Home-Start Familiekontakten kan tilby:

  • Et menneske å snakke med som deler dine gleder og sorger.
  • Praktisk hjelp og støtte.
  • En pustepause i hverdagen.
  • Besøk i hjemmet hver uke, 2-4 timer.

Hvilke familier kan få besøk av en familiekontakt?

  • Familier med minst ett barn under skolealder.
  • Familier som selv ønsker en familiekontakt.
  • Familier som mangler støttespillere og/eller trenger råd i oppdragelsen av barn.
  • Familier med kronisk syke barn eller barn med nedsatt funksjonsevne.

Vil du hjelpe til i en småbarnsfamilie?

Til høsten setter Oslo Sanitetsforening i gang med nytt forberedelseskurs for familiekontakter. Ta kontakt med en av våre koordinatorer for en hyggelig prat.

Silje Solberg Tveit: 23 22 21 13

Ellen Margrethe Mohn Arentz-Hansen: 23 22 21 14