007

Stort behov for klær til premature

I Norge fødes det over 3000 premature barn hvert år. Marit Dahlsrud (71) og strikkegjengen fra «Venner på tvers», ønsker å gi de små en varm start på livet.

«Lykke til med livet!» står det på det lille kortet som er festet på pakkene med babytepper, sokker og luer. Tøyet i fint babyull skal leveres til premature barn ved nyfødtintensiv avdeling på Ullevål Sykehus.

– Foreldre som får premature barn, har ofte mye annet å tenke på. Vi håper klærne kan gi dem litt færre bekymringer, sier Marit.

Den engasjerte damen på 71 år, var med på å starte strikkegruppen for fem år siden. I dag møtes rundt ti damer til felleskap og strikking i sanitetshuset på Smestad hver måned.

– Her er alle velkomne. Strikkegruppen er perfekt for de som har interesse for strikking, og som ønsker sosialt samvær, sier hun.

I «Venner på tvers» har man mulighet til å lære å strikke, og å utveksle strikkekunnskaper. Det blir som regel servert et varmt måltid, kaffe og te.

Marit Dahlsrud

En liten trøstepremie

Et svangerskap varer vanligvis mellom 37 og 42 uker. Barn som fødes tre uker eller mer før beregnet fødselstermin, regnes som premature.

–Det er tydelig at behovet for små klær er stort. Sykehuset tar imot alt de kan få, sier Marit.

«Venner på tvers» leverer klær til avdelingen flere ganger i året. Denne julen ønsket de dessuten å gjøre noe helt spesielt for alle barna som ikke kunne reise hjem til jul. Inntektene fra OSFs årlige jule-café, samt en bevilgning på 20 000 kroner, ble derfor brukt til å kjøpe leker til barneavdelingene på Ullevål Sykehus. Det var spesielt ønske om små gaver som kunne gis i trøstepremie i forbindelse med sprøyter og lignende.

– Det er fint å bruke nøytrale farger når vi strikker, slik at tøyet kan gis til både gutter og jenter, sier Marit.

Hun er ikke så opptatt av årets motefarge eller hva som er trendy. Det viktigste er at klærne er av god kvalitet, og sitter riktig. Tøyet vaskes og pakkes fint inn i cellofan,  før det leveres til sykehuset.

Vil du være med å strikke tøy til premature babyer?

Om venner på tvers: Venner på tvers er en gruppe med frivillige som strikker tøy til premature barn.

Sted og tid: Gruppen møtes den første tirsdagen i måneden i Solskinnsveien 12  – klokken 17.00

Hvem: Medlemmer og frivillige som ønsker å strikke til premature babyer.

venner paa tvers gruppebilde 780x520