SAM 3978 1

Ønsker å forebygge vold og overgrep i russetiden

I dag deltok Oslo Sanitetsforening på informasjonsmøte for den kommende russen ved Persbråten Videregående Skole. Med kampanjen«Ja betyr ja», ønsker N.K.S å forebygge seksuelle overgrep og ubehagelige opplevelser i russetiden, og også senere i livet.

Ved å ta samtalen om samtykke fra «nei er nei» til «ja betyr ja» kan vi skifte ansvarsforholdet i en voldtektssituasjon, derfor er det viktig å gjøre russen bevisst på hva aktivt samtykke innebærer.

– Vær sikker på at den andre vil, og at du selv vil. Et fravær av nei, betyr ikke automatisk ja, sa Julie fra OSF til salen, som var fylt opp av jenter og gutter som snart går inn i russetiden.

Politiet fra Majorstuen politistasjon var også til stede ved Persbråten. De kunne fortelle at 90 prosent av sakene som ble anmeldt i forbindelse med russetiden i fjor, gjaldt vold eller seksuelle overgrep.

-Den vanligste formen for voldtekt er ikke overfallsvoldtekt, men voldtekt som skjer på fest, sa politiet.

SAM 3982

OSF delte ut 150 goodiebags til russen. De var blant annet fylt med en boksershorts med teksten «Jeg tar ansvar», informasjonsmateriell, kondomer, og en t-skjorte.

Vil erstatte gråsoner med samtykke

I ett av verdens mest likestilte land blir 1 av 10 kvinner voldtatt i løpet av livet. Derfor trenger vi flere og mer grundige debatter om voldtekt og samtykke, både i media og på skolene over hele landet. Gutter må lære seg å ta ansvar for å spørre om et «ja».

«Aktørene bak russefeiringen har lenge kjørt et konsept der jenters råderett over egen kropp blir skjøvet til side. Kampanjen «Ja betyr ja» vil erstatte gråsoner og sexisme med en tydelig og inkluderende samtykkekultur.»  – Elise Dybvig, Under Arbeid.

Lokale sanitetsforeninger besøker denne våren videregående skoler over hele landet, for å minne russen om at bare ja betyr ja. I 2017 vil Sanitetskvinnene være i kontakt med over 8000 russ.

«Ja betyr ja» er et samarbeid mellom N.K.S og det feministiske tidsskriftet Under Arbeid. Les mer om kampanjen her.

SAM 3954

N.K.S ønsker å sette temaet russ og voldtekt på dagsorden for å forebygge vold og seksuelle overgrep