utavstillheten330

Ressursvenn og andre tilbud for voldutsatte

Forrige uke deltok Ressursvenn koordinator Goke Bressers på lanseringen av podkastserien Ut av stillheten – historien om partnervold. Stine Torgersen, N.K.S. rådgiver «vold mot kvinner» deltok i panelsamtalen, og det var flere frivillige i Ressursvenn til stede i salen.

20220321 191805 002

Hvordan er det å bli utsatt for vold fra partneren sin? Finnes det sikre tegn på at man er på vei inn i en voldelig relasjon? Hvorfor er det så vanskelig å gå? Og hvorfor er det ekstra vanskelig for noen i møtet med systemet som skal hjelpe? Podkasten Ut av stillheten tar for seg alt dette.

Denne serien er for deg som selv er utsatt og som behøver å vite at du ikke er alene og at det er hjelp å få. Den er også for deg som er pårørende til en som lever med vold og den er til deg som arbeider med mennesker som er utsatte eller har vært utsatt for vold.  Har du selv traumer fra vold kan det være lurt å lytte sammen med noen. De har utelatt de groveste beskrivelsene, men det kan likevel vekke vonde følelser og tanker.

Målet med serien er å nå voldsutsatte som til nå ikke har tatt kontakt med et hjelpetilbud og å øke kompetansen i helse og sosialtjenestene til å ta imot voldsutsatte.

Serien er produsert eksklusivt av Filt for Psykologisk institutt, Universitetet i Oslo og Norske Kvinners Sanitetsforening.

Du kan lytte til Ut av stillheten der du hører på podkast.

Er du utsatt for eller kjenner du noen som er utsatt for vold i nære relasjoner?

Ta kontakt med krisesenteret i nærheten av der du bor. Oslo krisesenter kan nås på 22 48 03 80.

Ressursvenn er etablert på krisesentre rundt om i landet. Dersom du er utsatt for vold fra en som står deg nær og lurer på om Ressursvenn kan være noe for deg, er bare å ta kontakt med krisesenteret i nærheten av der du bor for mer informasjon.

Trenger du noen å snakke med?

VO linjen er en hjelpelinje for deg som opplever vold eller overgrep i nære relasjoner. Du kan ringe når som helst, døgnet rundt. De lytter til dine utfordringer, kan svare på spørsmål, gi råd og veiledning. Helt anonymt. Helt gratis. VO linjen kan nås på 116006.

Du kan også sjekk ut dinutvei.no for en oversikt over hjelpetilbud nær deg.

Hvordan kan vi hjelpe?

Etter brudd med overgriper opplever mange voldsutsatte kvinner å stå helt alene, uten nettverk. I vårt prosjekt, Ressursvenn, får de voldsutsatte en frivillig som støtter dem i den svært sårbare fasen når de skal etablere seg på nytt. En frivillig Ressursvenn skal være en støttespiller og et medmenneske i denne perioden, og målet med prosjektet er at ingen voldsutsatte kvinner skal ende opp tilbake hos overgriper.

Ressursvennen og den voldsutsatte møtes to til fire ganger i måneden for å ta en kopp kaffe eller gå en tur sammen. Ressursvennen kan også bistå med praktiske ting ved behov, som jobbsøking eller det å være med på en boligvisning. Det er viktig at forholdet mellom de voldsutsatte og ressursvennene oppleves som likeverdig.

Vi i Ressursvenn er der for voldsutsatte. Hvis du ønsker hjelp fra oss er det bare å ta kontakt med koordinator Goke Bressers på goke.bressers@osf.no 915 62 366

Andre tilbud i Oslo Sanitetsforening 

Uten sosialt nettverk og støttespillere er det stor risiko for at voldsutsatte kvinner går tilbake til overgriper etter opphold på krisesenteret. I Oslo Sanitetsforening har vi flere andre aktiviteter som skal være trygge steder hvor voldsutsatte kan delta for å bli kjent med andre og ha det hyggelig.

Onsdagstreffen

Onsdagstreffen er et ukentlig, gratis tilbud for alle kvinner som ønsker en sosial og uformell møteplass å gå til.  Dette er en sosial arena for kvinner, hvor de kan bli kjent med andre kvinner, ta opp forskjellige temaer, lage god mat, og bygge et sosialt nettverk. Hos oss er det mulig å være med på matlagingskurs, spillekvelder, quiz, foredrag, og andre morsomme aktiviteter, eller bare nyte en kopp kaffe og et godt måltid sammen med andre kvinner i alle aldre. Det er frivillige som holder Onsdagstreffen, og de starter alltid kvelden med å servere et godt måltid. Vi tilbyr barnevakt, slik at mødre kan delta med barna sine.

 • For hvem: Kvinner i alle aldre
 • Pris: Gratis
 • Hvor og når: Hver onsdag kl. 17:30-19:30 i Solskinnsveien 12 på Smestad
 • Påmelding: Send en epost til pamelding@osf.no

Les mer om Onsdagstreffen her.

Språkvenn

Språkvenn er en hyggelig møteplass for norskspråklige og minoritetsspråklige kvinner og menn, hvor man har fokus på språktrening gjennom dialog. Vi har en fast frivillig, som står for tema og innhold. Andre frivillige hjelper til som støttespillere og gode samtalepartnere under treffene. Tilbudet er gratis.

 • For hvem: Minoritetsspråklige kvinner og menn i alle aldere bosatt i Norge, som ønsker å lære seg norsk språk.
 • Pris: Gratis
 • Hvor og når: Hver tirsdag kl. 19.00-21.00 i Solskinnsveien 12 på Smestad.
 • Påmelding: Send en epost til sprakvenn@osf.no

Ønsker du flere opplysninger? Kontakt språkvenn på sprakvenn@osf.no / 23 22 21 10

Kløvertur

Kløvertur er et gratis lavterskeltilbud i Oslo Sanitetsforening. Våre frivillige leder en turgruppe som samler menn og kvinner i alle aldre til hyggelig samvær med andre, hvor man kan opplevd gleden av fysisk aktivitet og fellesskap. Deltakerne i Kløvertur får utforsket sitt nærområde, bli kjent med andre, og få et større sosialt nettverk. Det er også en fin anledning til å praktisere norsk for de som har behov for det.

 • For hvem: kvinner og menn i alle aldre
 • Pris: gratis
 • Hvor og når: annen hver fredag og søndag fra 12-14 i Oslo og omegn.

Få en full oversikt over turene på vår hjemmeside.