tradisjon1

En ny generasjon sanitetskvinner

Hvis man ser bort fra diverse iPhone-telefoner, referanser fra TV-serien ”SKAM”, og hyppig bruk av Snapchat, er det ikke mye som har endret seg. Unge og gamle sanitetskvinner møtes fremdeles til fastelavnsverksted, en tradisjon som er over 70 år gammel.

I kveld er jentegruppen Sisterhood og andre frivillige samlet, for å gjøre fjær og kvister om til hundrevis av fargerike fastelavnsris.

– Husk at det skal ti fjær på hvert ris, sier Julie.

Hun driver Sisterhood-gruppen sammen med sin makker Sandra. Sisterhood er en gruppe for jenter i ungdomsskolealderen. Gjennom aktiviteter ønsker OSF å skape en inkluderende ungdomstid for jentene.

– Selvtillit og selvfølelse er noe vi jobber mye med. Vi ønsker at jentene skal oppleve mestring, og at de skal tørre å være seg selv, sier Julie.

NKS 2512

«Stopp vold mot kvinner»

Risene som lages i kveld, skal selges til inntekt for OSFs arbeid mot vold mot kvinner, et viktig satsningsområde for Norske kvinners Sanitetsforening.

– Hver fjær er en mulighet, sier en av jentene poetisk, før hun ler.

Hun tenker seg godt om før hun bestemmer seg for hvilken farger hun skal bruke. Solskinnsveien er fylt med fjær i alle regnbuens farger.

Julie beskriver jentegruppen som en engasjert gjeng, som gjerne stiller opp når det er dugnad. I Jul bidro de blant annet til OSFs årlige jule-cafe.

Lovte tanten å melde seg inn

I kveld har også to staute damer fra Frogner Sanitetsforening tatt turen.

– Binding av fastelavnsris er en fast tradisjon vi må få med oss, sier Kari Mette Lullau.

Venninnen, Gunn Hegdal, nikker bestemt. Hun har fått flere forespørsler fra kolleger på jobben, som gjerne vil kjøpe de tradisjonsrike risene. De to damene kommer opprinnelig fra Levanger, og har alltid hatt et nært forhold til NKS.

– Før tanten min døde, lovte jeg henne at jeg skulle melde meg inn i foreningen før jeg ble 50, forteller Gunn.

Det er ingen tvil om at sanitetsforeningen alltid har stått sterkt. Tanten til Gunn var leder i Steinkjer Sanitetsforening i mange år, og begge har mødre, svigermødre og bestemødre, som har vært trofaste medlemmer.

– Hjertesakene til NKS er fremdeles kjempeviktige, avslutter Kari Mette.

 

Denne uken selger Oslo Sanitetsforening fastelavnsris. Risene koster 75 kroner og inntektene går til OSF arbeid mot vold mot kvinner.

Når og hvor:

23. og 24. februar vil vi selge fastelavnsris på CC-Vest. Ta kontakt med koordinator Silje Solberg Tveit: 23 22 21 13 eller e-post: silje.solbergtveit@osf.no                                                                                                                                   

Lørdag 25. februar vil vi selge fastelavnsris i Spikersuppa. Ta kontakt med May Holen hvis du vil bidra med salg: 23 22 21 12 eller e-post: oslo.sanitetsforening@osf.no  

647