Theresa

Aktiviteter som gir deg positivt påfyll

Zumba, Body Balance, styrking av kjernemuskulatur, selvforsvar og tur i skogen med ski på bena. Dette er noe av det som står på programmet for gratisprosjektet «Hurra for helsa» som starter 27. august 2015. Hva disse aktivitetene går ut på og hvorfor de er bra for oss gir vi deg svaret på. Vi har intervjuet flere av våre instruktører, og i løpet av juni/juli publiseres intervjuene på denne siden. Så om du vil vite mer om forebygging av nakke- og ryggplager, danseglede og avspenning i en stressende hverdag, eller rett og slett bare vil delta på noe sosialt og gøy – følg nøye med!

Intervju med zumba-instruktør Martine Henriksen
Hva er zumba?
Beto Perez er grunnleggeren av zumba. Han glemte å ta med musikk til aerobictimen sin, så han måtte bruke en han hadde i bilen sin. Det var en cd med salsa og merengue musikk, som han måtte improvisere til. På den måten startet han det som i dag er zumba. Zumba er en dansetime hvor man har blandet flere forskjellige dansestiler til en time med morro. Det er mest latin-amerikansk musikk som brukes. Det fine med zumba er at du ikke trenger å huske alle trinnene gjennom hele timen. Det er en ny kombinasjon for hver sang. Ofte kan de samme bevegelsene gå igjen i flere av sangene, men de er stort sett satt sammen litt forskjellig.

Hva kan zumba gi deltakerne i «Hurra for helsa»?
Zumba gir stor danseglede og energi. Musikken får deg i godt humør. Zumba gjør bevegelse gøy!

Hvorfor takket du ja til å bli med i dette prosjektet?
Fordi jeg syns zumba er gøy og jeg liker å danse, og på den måten glede andre med min danseglede.

Bør man være god til å danse for å delta på Zumba?
Absolutt ikke! Zumba er for alle. Zumbainstruktører setter sammen forskjellige timer, men jeg prøver i hvert fall å legge opp en time som er litt for alle. Noen trinn kan være litt mer avanserte enn andre dansetrinn, men da har man noe å bryne seg på. Zumba skal være gøy, og man kan gjøre bevegelsene på sin egen måte. I zumba trenger du ikke å gjøre akkurat som instruktøren gjør. Det viktigste er at du beveger deg og har det artig.

Zumba

Zumba


Intervju med Body Balance-instruktør Theresa Eliason

Hva er Body Balance?
Body Balance ær LesMills egen koreograferade grupptime med inspiration  från Yoga, Thai Chi och Pilates.

Hva vil du si er det beste med Body Balance?
Att det ær en typ av træning som faktist alla kan knyta an till så som gravida, seniorer, træningsvana och nybørjare, och så ær musiken helt underbar!

Hvorfor takket du ja til å være med som instruktør på «Hurra for helsa»?
Mycket tack vara Susanne Nygård, som instroducerade mig før koncepetet. Min passion ær ju att førmedla træningsglædje och det på alla møjliga tænkbara sætt, så givetvis tackade jag ja.

Hvilken helsegevinst gir Body Balance?
Rørlighet, økad blodcirkulation, bættre balans och uthållighets styrka i din coremusklatur, det ær æven mycket fokus på att kontrollera andingen och førbættra meditationsførmågan.

Theresa

Theresa Eliason

 

Intervju med personlig trener Karianne Walgemo Pedersen om kjernemuskulatur og forebygging av rygg-/nakkeplager
Som personlig trener, ser du noen typiske skader blant kvinner? Kunne disse vært unngått ved forebyggende fysisk aktivitet?
Nakke -og skuldersmerter er svært vanlig. Disse plagene kommer ofte på grunn av stress eller mye statisk arbeid. Øvelser som kan være med på å trene opp og styrke de små støttemusklene i skulderleddet, kan være en løsning for å unngå denne typen plager. Jeg ser ofte skader, smerter og kroppslig ubehag knyttet til graviditet også. Mye kunne ha blitt unngått dersom vedkommende hadde vært ved god fysisk form. Både styrke og utholdenhet er viktig her! Har en fokus på en sterk rygg, så kommer en langt uten kroppslige plager.

For kvinner som ikke har tid eller lyst til å ferdes på treningssenter, finnes det noen andre løsninger?
Ja, det er det absolutt! Fysisk aktivitet er det blitt forsket mye på. Det er kommet fram til at 30 min fysisk aktivitet hver dag vil ha en positiv virkning på helsen. En enkel måte å oppnå dette på er å gå en 30 min tur i skogen, eller på hvilket som helst annet underlag som er litt mykere en asfalt (mye gåing på asfalt kan føre til vonde knær), gjerne i et middels høyt tempo. Men så er det viktig å få fram at styrke av muskulatur også er viktig. Ved å øke muskelmassen vil en få en sterkere og mer robust kropp, som vil tåle mer ytre påkjenning. Etterhvert som man blir eldre vil beinmassen minke, noe som øker faren for beinskjørhet. En kan gå en tur i 30 min, og ellers gjøre noen enkle øvelser i hverdagen som styrker musklene.

I «Hurra for helsa» vil vi bort fra det enorme kroppsfokuset og heller konsentrere oss om helsegevinsten av å være i fysisk aktivitet. Hva tror du dagens trenings- og kroppsfokusering gjør med unge kvinner?
Jeg synes det er positivt at bevegelse og helse er blitt mer i vinden de siste årene. Og at ungdom beveger seg istedenfor å sitte med dataspill. MEN det økende fokuset på den «perfekte kroppen» ser jeg på som svært negativt. I stedet for å se hva som er godt for helsen, blir unge bombardert med uoppnåelige kroppskrav. Det kan gjøre at næring og helse blir noe som er negativt ladet for mange, da de forbinder det med ikke å være bra nok. De urealistiske kravene kan føre til variert problematikk, som spiseforstyrrelser eller at enkelte slutter i jobben for å få trent nok. Det er en bekymringsverdig utvikling. Det er viktig at helsemessige valg er noe som gjøres ut av omsorg for seg selv, og at det er lett å gjennomføre i en travel hverdag.

 

SAMSUNG CSC

Rygg-/nakkeplager