«HURRA FOR HELSA»
«Prosjektet kan gi deltakerne en ny start» Et intervju med klinisk ernæringsfysiolog Kristine Møller Les mer
«Prosjektet kan gi deltakerne en ny start» Et intervju med klinisk ernæringsfysiolog Kristine Møller Les mer
Det er et faktum! Dagens samfunn er enormt kroppsfokusert. Ja, vi befinner oss faktisk midt oppi et skjønnhetstyranni. Det har nå gått så langt at landets fremste aviser til stadighet velger å gjøre slanking og kropp til sine forsidesaker. Når sommeren nærmer seg, og landets kvinner og menn må kle av seg ullgenseren og ta frem badetøyet – ja, da dukker for eksempel overskrifter som «Litt hverdagslubben? Slik øker du forbrenningen» opp i butikkhyllene. Og vet du – det selger! Media har stor innflytelse på oss – større enn vi ønsker eller tør å innrømme.
Slanking og kroppsfokus er ikke et nytt fenomen. Fremveksten av internett og sosiale medier gjør derimot jaget etter den «perfekte kroppen» mer synlig og tilgjengelig for oss. Flere og flere legger for eksempel ut bilder av sinne sunne frokoster på Instagram. Magre jenter retusjerer sine egne kropper – fordi tynn ikke er tynn nok, og overalt møter man reklamer for produkter som det sies at vil gjøre oss slankere. Vi i OSF synes dette er urovekkende, og vil derfor invitere alle kvinner i alderen 20-30 år med på et kurs der vi skal ha fokus på hva som faktisk er bra for oss. Dette kurset heter «Hurra for helsa», og skal gå over 12 torsdagskvelder med to treff i måneden. I løpet av perioden august-februar skal vi innom seks ulike aktiviteter som alle vil gi bevegelsesglede, der i blant Body Balance, selvforsvar og tur i marka. Seks av kveldene vil dreie seg om ernæring. Sammen med en klinisk ernæringsfysiolog skal vi lære mer om hvordan maten påvirker oss. Vi skal få kunnskap om hva kroppen vår trenger, og vi skal lære oss å lage enkel, sunn og god hverdagsmat uten at det skal koste oss for mye – verken av tid eller penger. Hver av disse ernæringskveldene avsluttes med et felles måltid.
«Hurra for helsa» er helt gratis. Du kan melde deg på de kveldene som er interessante for deg. Program sendes alle som melder sin interesse. Vil du være med? Send en e-post til susanne.nygaard@osf.no eller ring 23 22 21 16.
Bli med på «Hurra for helsa» – og få 12 kvelder med positivt påfyll!
Førstehjelp kan vi aldri øve nok på. Det må sitte i kroppen, slik at vi instinktivt vet hvordan vi skal reagere når det gjelder. «Følg magefølelsen!» var den klare beskjeden til tirsdagens førstehjelper. Helsevesenet ser erfaringsmessig at selv om folk blir redde og stressa, så vil magefølelsen stemme med hva vi har lært i forkant. Da er det lettere å gjøre de riktige tingene.
Dette førstehjelpskurset var spesielt med tanke på alle våre Home-Start frivillige, som er ute i småbarnsfamilier og tar på seg et stort ansvar. Derfor var hovedfokuset på kvelden barn og spebarn. Som kursholder sa, «Håper dette blir de mest bortkastede timene deres noen gang!». Likevel har det stor verdi å forberede seg – dersom det verste skulle skje. Det kan redde den du er glad i. Deltakerne lærte teknikker i forhold til livredning på både mindre og større barn. Når vi bruker et par fingre og når vi skal bruke hele håndflaten, eller begge. Ettersom kurset var bygget på at førstehjelp må læres gjennom praksis, var vi stadig framme og prøvde teknikkene. Noen var i foreldrerollen, andre i barnerollen og andre igjen skulle utøve førstehjelp. Så byttet vi stadig roller. På den måten husker vi bedre.
På slutten av kvelden ble det diskusjon om hvor vi egentlig oppbevarte førstehjelpsskrinene våre, og hva vi har i dem. De fleste vet nemlig ikke hvilke ressurser som finnes der. Ikke minst om vi har det tilgjengelig når det trengs. Noen lærte også en annen lekse – og ikke bruk mobiltelefonen til bandasjering ved alvorlige blødninger. Dersom behovet for å ringe 113 skulle oppstå, er det svært uheldig at den ligger pakket inn i stram bandasje. Husk alltid å si til dine kjente og kjære; det heter ikke hundre-og-tretten, men en-en-tre når vi skal ringe ambulanse. Det kan være barn i nærheten, og de kan lettere være til hjelp dersom vi er bevisste på denne lille begrepsforskjellen. Dette er enkle grep, som de fleste av oss ikke tenker over.
Vi vil takke Førstehjelperen.no for en utrolig lærerik kveld, og alle dere som deltok!
Vi ønsker alle våre medlemmer velkommen til årsmøte i Solskinnsveien 12 i kveld kl. 18.00.
Vennlig hilsen
Oslo Sanitetsforening
Tlf. 23 22 21 10
E-post: oslo.sanitetsforening@osf.no
Kaffe har en lang historie. Kaffeplantene ble først oppdaget i Etiopia, og fant senere veien til alle deler av kloden. I dag er kaffe en av de mest omsatte varene i verden. Vi finner vanligvis kaffeplanten langs ekvatorbeltet, og Brasil, Colombia og Vietnam er blant de største kaffeproduserende landene vi har i dag. Norge importerer store mengder kaffe hvert år, og nordmenn har lenge ligget på verdenstoppen når det kommer til kaffedrikking. Men vet vi egentlig så mye om kaffe? Mandag 13. april inviterte vi til kaffekveld i Solskinnsveien 12, der kaffebrenner og barista Måns Akne Andersson holdt et spennende foredrag om kaffens historie, produksjon, smak og aroma. Og det skulle vise seg at det var vi mye vi ikke visste.
Kanskje er du også en av dem som tror at kvaliteten på kaffetrakteren din er det som avgjør om kaffen smaker godt eller ikke? En god trakter er nok vel og bra det, men hvilke smak kaffen har er først og fremst avhengig av hvilken kaffe man bruker. Kaffebønnene har nemlig forskjeller i smak, aroma, fylde og surhetsgrad, og disse smaksegenskapene er avhengige av både regionen hvor kaffen dyrkes, samt genetiske underart og prosessering. Dette fikk vi både høre om og smake oss til da Andersson tok for seg kaffens smak og aroma under mandagens kaffekveld.
Som de fleste vet finnes det mange forskjellige sorter kaffe. Men visste du at den vanligste er den såkalte arabica – en kaffe som dyrkes i Latin-Amerika, Øst-Afrika, Arabia og Asia? Denne kaffen er dyrest å produsere og utgjør 75 % av all kaffeproduksjon i verden. Dette betyr at omtrent tre fjerdedeler av kaffen som dyrkes over hele verden er arabicakaffe. Andersson kunne fortelle at stort sett all kaffe vi får i Norge er arabica, og at denne som oftest importeres fra Brasil. Dette er fordi Norge har inngått en handelsavtale med Brasil. Kjenner du til hva denne avtalen går ut på? Du vet kanskje at nasjonalretten i Brasil er bacalao? Og for å lage bacalao må man ha klippfisk. Altså – Brasil får klippfisk fra Norge. Norge får kaffe fra Brasil. Det er jo litt morsomt. Vi kan faktisk takke klippfisken for at vi har så mye god kaffe her til lands.
Selve kaffesmakingen var utrolig spennende. Andersson presenterte oss for kaffe fra ulike deler av verden. Smaken av både Earl Grey, nype og godt brente kaffebønner fylte ganene våre. Det var ordentlig interessant å kjenne på de store smaksforskjellene. Etter at foredraget var avsluttet satte vi rundstykker, kaker og frukt på bordet, og før vi visste ord av det var klokken blitt 21.00.
En stor takk til Måns Akne Andersson for en vellykket og morsom kaffekveld her oppe på Smestad!
Et hint av karamell. En anelse Jasmin. Sjokolade. En kopp kaffe kan framkalle mange forskjellige smaker og følelser i oss. Kaffe er ikke lenger bare kaffe. Kaffe har blitt smak, opplevelse og personlighet i en kopp.
Mandag 13. april kl. 18.00 kan du lære mer om hva som påvirker kaffens smak og aroma. Denne kvelden arrangerer vi nemlig en kaffekveld for deg under 40, der den erfarne barrista/kaffebrenneren Måns Akne Andersson skal holde et spennende foredrag om kaffe fra ulike deler av verden.
Se invitasjonen her.
Skynd deg og meld deg på til Trine Lund: trine.lund@osf.no eller tlf. 23 22 21 15.
Begrenset antall plasser.
Og du – denne kvelden er helt gratis, og alle som vil kan komme!
Solskinnsveien 12
0376 Oslo
Telefon: 23 22 21 10
oslo.sanitetsforening@osf.no
Ansvarlig redaktør: Ragnhild Lerø