Kaffe fra alle verdensdeler – på Smestad

Kaffe har en lang historie. Kaffeplantene ble først oppdaget i Etiopia, og fant senere veien til alle deler av kloden. I dag er kaffe en av de mest omsatte varene i verden. Vi finner vanligvis kaffeplanten langs ekvatorbeltet, og Brasil, Colombia og Vietnam er blant de største kaffeproduserende landene vi har i dag. Norge importerer store mengder kaffe hvert år, og nordmenn har lenge ligget på verdenstoppen når det kommer til kaffedrikking. Men vet vi egentlig så mye om kaffe? Mandag 13. april inviterte vi til kaffekveld i Solskinnsveien 12, der kaffebrenner og barista Måns Akne Andersson holdt et spennende foredrag om kaffens historie, produksjon, smak og aroma. Og det skulle vise seg at det var vi mye vi ikke visste.

Foto: Erika Krogstad

Foto: Erika Krogstad

Kanskje er du også en av dem som tror at kvaliteten på kaffetrakteren din er det som avgjør om kaffen smaker godt eller ikke? En god trakter er nok vel og bra det, men hvilke smak kaffen har er først og fremst avhengig av hvilken kaffe man bruker. Kaffebønnene har nemlig forskjeller i smak, aroma, fylde og surhetsgrad, og disse smaksegenskapene er avhengige av både regionen hvor kaffen dyrkes, samt genetiske underart og prosessering. Dette fikk vi både høre om og smake oss til da Andersson tok for seg kaffens smak og aroma under mandagens kaffekveld.

Foto: Erika Krogstad

Foto: Erika Krogstad

Som de fleste vet finnes det mange forskjellige sorter kaffe. Men visste du at den vanligste er den såkalte arabica – en kaffe som dyrkes i Latin-Amerika, Øst-Afrika, Arabia og Asia? Denne kaffen er dyrest å produsere og utgjør 75 % av all kaffeproduksjon i verden. Dette betyr at omtrent tre fjerdedeler av kaffen som dyrkes over hele verden er arabicakaffe. Andersson kunne fortelle at stort sett all kaffe vi får i Norge er arabica, og at denne som oftest importeres fra Brasil. Dette er fordi Norge har inngått en handelsavtale med Brasil. Kjenner du til hva denne avtalen går ut på? Du vet kanskje at nasjonalretten i Brasil er bacalao? Og for å lage bacalao må man ha klippfisk. Altså – Brasil får klippfisk fra Norge. Norge får kaffe fra Brasil. Det er jo litt morsomt. Vi kan faktisk takke klippfisken for at vi har så mye god kaffe her til lands.

Foto: Erika Krogstad

Foto: Erika Krogstad

Selve kaffesmakingen var utrolig spennende. Andersson presenterte oss for kaffe fra ulike deler av verden. Smaken av både Earl Grey, nype og godt brente kaffebønner fylte ganene våre. Det var ordentlig interessant å kjenne på de store smaksforskjellene. Etter at foredraget var avsluttet satte vi rundstykker, kaker og frukt på bordet, og før vi visste ord av det var klokken blitt 21.00.

En stor takk til Måns Akne Andersson for en vellykket og morsom kaffekveld her oppe på Smestad!

Foto: Erika Krogstad

Foto: Erika Krogstad