DSC 3931

Munn til munn-kveld hos Oslo Sanitetsforening

Førstehjelp kan vi aldri øve nok på. Det må sitte i kroppen, slik at vi instinktivt vet hvordan vi skal reagere når det gjelder. «Følg magefølelsen!» var den klare beskjeden til tirsdagens førstehjelper. Helsevesenet ser erfaringsmessig at selv om folk blir redde og stressa, så vil magefølelsen stemme med hva vi har lært i forkant. Da er det lettere å gjøre de riktige tingene.

Foto: Erika Krogstad

Foto: Erika Krogstad

Dette førstehjelpskurset var spesielt med tanke på alle våre Home-Start frivillige, som er ute i småbarnsfamilier og tar på seg et stort ansvar. Derfor var hovedfokuset på kvelden barn og spebarn. Som kursholder sa, «Håper dette blir de mest bortkastede timene deres noen gang!». Likevel har det stor verdi å forberede seg – dersom det verste skulle skje. Det kan redde den du er glad i. Deltakerne lærte teknikker i forhold til livredning på både mindre og større barn. Når vi bruker et par fingre og når vi skal bruke hele håndflaten, eller begge. Ettersom kurset var bygget på at førstehjelp må læres gjennom praksis, var vi stadig framme og prøvde teknikkene. Noen var i foreldrerollen, andre i barnerollen og andre igjen skulle utøve førstehjelp. Så byttet vi stadig roller. På den måten husker vi bedre.

På slutten av kvelden ble det diskusjon om hvor vi egentlig oppbevarte førstehjelpsskrinene våre, og hva vi har i dem. De fleste vet nemlig ikke hvilke ressurser som finnes der. Ikke minst om vi har det tilgjengelig når det trengs. Noen lærte også en annen lekse – og ikke bruk mobiltelefonen til bandasjering ved alvorlige blødninger. Dersom behovet for å ringe 113 skulle oppstå, er det svært uheldig at den ligger pakket inn i stram bandasje. Husk alltid å si til dine kjente og kjære; det heter ikke hundre-og-tretten, men en-en-tre når vi skal ringe ambulanse. Det kan være barn i nærheten, og de kan lettere være til hjelp dersom vi er bevisste på denne lille begrepsforskjellen. Dette er enkle grep, som de fleste av oss ikke tenker over.

Vi vil takke Førstehjelperen.no for en utrolig lærerik kveld, og alle dere som deltok!