Neutral Elegant Floral Giveaway Instagram Post 5

Det er mye med kvinnehelse som er tabu. Rynker burde ikke være en av dem.

Det er så mye med kvinnehelse som er tabu.

Det utrykte Pia Tjelta i et intervju med Dagens Næringsliv i forbindelse med at hun og kjendisvenninne Synnøve Skarbø og Vanessa Rudjord skulle lansere den nå mye omtalte skjønnehetsklinikken Nomi Oslo. Med en ambisjonen om å skape «Nordens ledende klinikk innen estetisk medisin,» skal klinikken tilby blant annet fettreduksjon, rynke- og hormonbehandlinger. Satsingen har en investeringsramme på 40 millioner kroner.

Bruken av begrepet «kvinnehelse» i markedsføringen av skjønnhetsklinikken har møtt så sterk kritikk i artikler og kommentarfelt på sosiale medier, at venninnetrioen valgte å trekke seg fra prosjektet kun en uke etter lanseringen. Saken har satt fyr på debatten rundt kvinnehelse og tabubelagte sykdommer.

For det er mye med kvinnehelse som er tabu. Rynker burde ikke være en av dem.

Et raskt google søk viser at det florer av skjønnhetsklinikker som tilbyr kosmetiske behandlinger som botox-injeksjoner og fillers. Årlig omsetter skjønnhetsindustrien for mange hundre millioner kroner i året. I fjor stod botox-injeksjoner sto for 92 av dem.

306763738 451403023686260 6026504551029107941 n

Sanitetskvinnene har lenge vært en tydelig stemme i kampen mot skjønnhetstyranniet. Skjønnhetstyranniet representerer en viktig utfordring knyttet til jenter og kvinners helse og livskvalitet i dag. En undersøkelse om kroppspress blant ungdommer utført av Press, Redd Barnas ungdomsorganisasjon, fant at 68 prosent av jentene og 52 prosent av guttene ønsket å endre på eget utseende.

Det er mye med kvinnehelse som er tabu. Alvorlige smerter under menstruasjon, komplikasjoner i forbindelse med graviditet og fødsel, overgangsalder, og sykdommer som endometriose, adenomyose, PCOS, PMMD, lipødem, bekkenleddsmerter og vulvalidelser er bare noen eksempler på helseutfordringer som rammer kun kvinner, som det snakkes alt for lite om.

Det er ikke vanskelig å forstå hvor mange har latt seg provosere av at estetiske behandlinger ment for å stoppe naturlige aldringsprosesser kobles med kvinnehelse. For mens kosmetiske behandlinger kun er et tastetrykk unna, opplever mange kvinner som har akutt behov for behandling av alvorlige kvinnesykdommer å måtte vente i årevis for å få hjelp. Det er et skrikende behov flere behandlingssentre for en rekke ulike kvinnesykdommer.

Skjermbilde 2022 10 20 122301

«Deilig med lille 40 mill. til denne typen kvinnehelse», kommenterte Endometrioseforeningen på Instagram. «Absolutt tabu med rynker og aldring, hilsen gjengen som blør gjennom nattbind og må vente i over et halvt år på ledig time hos gyn.»

En kvart million kvinner har ventet på behandling for endometriose og adenomyose i årevis. De som rammes har en gjennomsnittlig ventetid på diagnose på hele syv år. Dette er kvinner med alvorlige smerter under menstruasjon, store blødninger, kroniske magesmerter, depresjon og vansker med å bli gravid. Samfunnskostnadene er estimert til rundt 13 milliarder kroner i året.
Vi vet at kvinner lever lengre enn menn, men at kvinner opplever mer sykdom. Kvinner har dessuten mer kroniske lidelser og er overrepresenterte i statistikken over langtidssykemeldte og uføre.
I tillegg viser en ny rapport om kvinners liv og helse de siste 20 årene publisert av SSB i slutten av september at kvinner må forvente å yte mer omsorgsarbeid til både sine partner og sine eldre etter hvert som antallet eldre øker, flere bor hjemme lenger, og antallet ansatte i omsorgssektoren synker.

Fortsatt ingen satsning på kvinnehelseforskning i statsbudsjettet 

Vi vet fortsatt for lite om kvinnehelse. Kvinner går i årevis med store smerter uten diagnose eller behandling fordi vi ikke har nok kunnskap. Mange hadde håpet å se en tydelig satsning på kvinnehelseforskning i årets budsjett. Statsbudsjettet for 2023 hadde mange gode ord om kvinnehelse, men dessverre så vi få konkrete tiltak. N.K.S har bedt om at 100 millioner i friske midler som øremerkes til et eget kvinnehelseforskningsprogram i Norges Forskningsråd, men disse midlene er ikke å finne i årets budsjett.

Å fremme kvinners helse og rettigheter har alltid vært en av Sanitetskvinnenes kjernesaker, og det er godt å se at viktigheten av en større satsing på kvinnehelse nå har blitt en større del av den offentlige debatten.

La oss bare huske på at skjønnehetstyranni kvinnehelse.