Anbefaler alle å ta et førstehjelpskurs
Kristin deltok på gratis førstehjelpskurs hos Oslo Sanitetsforening. Det skulle vise seg å bli av stor betydning da en ung jente kollapset foran henne et par dager senere.
Mandag 27. mars sitter Kristin på et meråpent bibliotek i Oslo, og jobber på en av datamaskinene. Meråpent bibliotek er en ordning der man har fri adgang til biblioteket mellom klokken 07-23, dette betyr altså at det ikke alltid er ansatte til stede. Lenger borte i hjørnet sitter det tre jenter og en gutt. En ung jente setter seg ved siden av Kristin, og før hun vet ordet av det faller hun i gulvet.
-Det var bare jeg som oppdaget at det var noe feil med henne, de fire ungdommene som satt litt lenger borte fikk det ikke med seg, forteller Kristin.
Bare tilfeldigheter skal ha det til at Kristin nettopp har deltatt på førstehjelpskurs hos Oslo Sanitetsforening.
Hun forsøker å få kontakt med jenten ved å snakke til henne og klappe henne på kinnet.
-Jeg husker det kurslederen fortalte om at man skulle påføre smerte ved å for eksempel knipe i kjevebeinet, forteller Kristin.
Redd for å gjøre feil
Jannecke Hestdal er instruktør hos Førstehjelperen, som holdt førstehjelpskurset hos Oslo Sanitetsforening. Hun understreker betydningen av å faktisk handle hvis ulykken først er ute.
-Det verste man kan gjøre, er å ikke gjøre noe i det hele tatt. Det er viktigst å tenke på om pasienten puster, videre må man handle, sier hun.
Hun mener førstehjelpskurs hjelper folk til å holde roen i en stressende situasjon.
-Å kunne livreddende førstehjelp setter deg i stand til å redde liv. Vi ønsker at deltakerne skal være i stand til å stole på seg selv, slik at de faktisk handler når det skjer noe, sier hun.
Greide å bevare roen
Tilbake på biblioteket forsøker Kristin å få kontakt med jenten, men hun responderer ikke. Øyenlokkene dirrer med små raske bevegelser. Heldigvis kan Kristin tydelig høre at hun puster.
– Jeg roper på de andre som sitter litt lenger borte, og ber dem om å ringe 113, forteller hun.
Kristin legger merke til at jenten har veldig rask puls. På dette tidspunktet ligger hun med kinnet ned mot gulvet.
-Jeg tar hodet forsiktig bakover for å sørge for at hun har frie luftveier. Vekteren kommer så til stedet, og vi legger henne i stabilt sideleie.
I dette øyeblikket merker Kristin hvor viktig det er å bevare roen. Førstehjelpskurset gir henne en viss trygghet.
Hentet av ambulanse
Kristin tenker på ansiktsduken hun fikk med seg fra førstehjelpskurset. Denne hadde hun planlagt å alltid ha med seg, men i dag ligger den igjen hjemme. Førstehjelperen oppfordrer alle til å ha en slik ansiktsduk tilgjengelig.
-Terskelen for å gi livreddende munn-til-munn-metode blir lavere ettersom at en ansiktsduk med enveisventil beskytter mot kontaktsmitte, fukt og oppkast, forklarer Jannecke fra Førstehjelperen.
Ansiktsduken skal finnes i alle førstehjelpsskrin, og er ofte laget slik at man kan henge den på nøkkelknippet.
Kristin holder hodet til jenten, og følger med på pusten fra munnen hennes. Heldigvis kommer ambulansen og ambulansepersonalet raskt til stedet. Etter å ha koblet til nødvendig utstyr, tar de over. Ambulansepersonalet prøver lenge å få kontakt med henne, uten hell. Plutselig våkner hun til, før hun svimer raskt av igjen. Jenten blir lagt på båre og kjørt til sykehuset.
Anbefaler alle å ta førstehjelpskurs
Kristin håper det gikk bra med den unge jenten. Hun er glad for at hun greide å bevare roen, slik at hun fikk handlet raskt.
-Da jeg deltok på førstehjelpskurset ante jeg ikke at jeg kun dager senere skulle befinne med i en situasjon hvor disse kunnskapene kom til nytte, sier hun.
Jannecke fra Førstehjelperen oppfordrer alle til å være med på et kurs, før man får bruk for det.
-Førstehjelp kan ikke læres teoretisk, siden det dreier seg om praktiske ferdigheter i en akutt og stressende situasjon. Øvelse er viktig, og gir deltakerne selvtillit til å handle, avslutter hun.