Om oss Forskning 1280x400 artikkelvisning fullbredde 2022 tekst 1920x600 1

Økende behov for frivillige familiekontakter

Home-Start Familiekontakten, et frivillig støtteprogram for barnefamilier, opplever en betydelig økning i etterspørselen etter hjelp. Oslo Sanitetsforening koordinerer arbeidet med Home-Start i bydelene Frogner, St. Hanshaugen og Vestre Aker og til enhver tid står minst 15 barnefamilier på venteliste for å få tildelt en familiekontakt. Vi etterlyser nå flere frivillige som kan bidra. 

 Av: Oslo Sanitetsforening 

Betydningen av Home-StartFoto Monica Jensen 1

Home-Start Familiekontakten tilbyr et lavterskeltilbud som forebygger kriser og brudd i familier, og hjelper foreldrene med å gi barna en trygg og god barndom. Gjennom arbeidet som familiekontakt bidrar man til forebyggende barnevern og psykisk helsevern, noe som på sikt fører til en bedre samfunnsøkonomi. 

 Les mer om Home-Start her.

Viktige støttespillere for barnefamilier 

Familiekontakter besøker familier i bydelene Frogner, St. Hanshaugen og Vestre Aker én gang i uken i 2-4 timer, over en periode på cirka seks måneder. Målet er å styrke familiene ved å fokusere på deres ressurser. Aktivitetene inkluderer leksehjelp, gode samtaler, trilleturer med babyer, lek og aktiviteter med barn, og hjelp til stell. Det er viktig å merke seg at familiekontaktene ikke utfører husarbeid. En vanlig tilbakemelding fra de frivillige er:

«vi får mer enn vi gir.» 

God opplæring og støtte 

For å bli familiekontakt, deltar man i et oppstartskurs over seks temakvelder, som gir nødvendig forberedelse. En koordinator følger opp både de frivillige og familiene gjennom hele perioden for å sikre at alt går som det skal. Neste kursrekke starter i august.

Bli med og gjør en forskjell 

Home-Start trenger flere frivillige nå. Ved å bli familiekontakt kan du gjøre en betydelig forskjell i barnefamilier i ditt nærmiljø. Koordinator for Home-Start i Oslo Sanitetsforening, Ellen Margrethe, sier:  

«Vi ser et økende behov for støtte blant barnefamilier i vårt område. Det er viktig at vi får flere frivillige på plass for å kunne møte denne etterspørselen. Frivillige gir ikke bare av sin tid, men de mottar også verdifulle erfaringer og bygger sterke bånd til lokalsamfunnet. Det er en vinn-vinn-situasjon for alle parter.» 

Vi oppfordrer alle som har mulighet til å bidra til å melde seg som frivillig. Sammen kan vi skape trygge og gode oppvekstsvilkår for barna i vårt lokalsamfunn. Om du er interessert i å bli Familiekontakt, så kan man melde interesse via vår annonse på Frivillig.no.

Eldre dame med barn 180x180 1

Forberedelseskurs for nye familiekontakter

I august har vi nytt kurs for de som ønsker å bli familiekontakter i Home-Start. 

Familiekontakter (frivillige) besøker familier i bydelene Frogner, St. Hanshaugen og Vestre Aker. Oppdraget skal bidra til å styrke familien gjennom å fokusere på familiens ressurser. Oppgavene til familiekontakten kan være leksehjelp, gode samtaler, trilletur med babyer, lek og aktiviteter med barn, hjelp til stell og mye annet. Det er familien som bestemmer hva de trenger hjelp til. Familiekontakten gjør ikke husarbeid.

Les mer om Home-Start Familiekontakten her.

Kursoppstart i august

Alle nye frivillige som henvender seg til Home-Start Familiekontakten, må gjennomføre et refleksjonskurs før de kan gjøre en frivillig innsats som familiekontakt. Kurset går over minimum 20 timer og gjør deg godt rustet for å bli familikontakt og en viktig støttespiller for en barnefamilie. Du trenger kun å gjennomgå kursrekken èn gang.

Kurset pågår fra 17.00 til ca. 20.00. Det vil bli matservering ved ankomst, og drikke underveis. Etter fullført kurs får du utlevert kursbevis.

Her er en oversikt over høstens kursrekke: Foto Monica Jensen

  • Torsdag 11. august kl. 17:00 – 20:00
    • Introduksjon til Home-Start Familikontakten
    • Familiekontaktens rolle
    • Taushetsplikt/politiattest
  • Torsdag 29. august kl. 17:00 – 20:00
    • Verdier og holdninger
    • Faktorer som påvirker oppveksten
    • Familierollen
    • Hjemmebesøk
  • Torsdag 5. september kl. 17:00 – 20:00
    • Kommunikasjon med barn/foreldre
    • Å styrke foreldrene
  • Torsdag 12. september kl. 17:00 – 20:00
    • Kultursensitivitet
  • Torsdag 19. september kl. 17:00 – 20:00
    • Barnevern
    • Familiers behov
    • Reflektere rundt familiekontaktens engasjement og egne grenser
  • Torsdag 29. september
    • Oslo Sanitetsforening
    • Avskjed med familien
    • Styrke nettverk
    • Kursavslutnign med utdeling av kursbevis

Vil du bli familiekontakt?

Ta kontakt med en av våre koordinatorer i Oslo Sanitetsforening:

 

 

IMG 0471

Sommerhilsen: Tusen takk til alle frivillige!

Kjære OSF-ere!

Ved inngangen til sommeren har jeg hatt fem flotte måneder som daglig leder i Oslo Sanitetsforening. Det har vært så inspirerende å bli kjent med de ulike aktivitetene i foreningen og kjenne på stoltheten over alt det viktige arbeidet som gjøres! I dette nyhetsbrevet vil jeg spesielt takke alle de frivillige i foreningen vår.

Takk til deg som har vært frivillig i år, eller år etter år, i Solskinnsveien,  eller i koblingsaktiviteter, enten hos en kvinne i reetablering etter å ha bodd på krisesenter, eller hjemme hos en familie som strever med sårbarhet og manglende kapasitet. Kanskje har du vært språkvenn, arrangert kløvertur, lest for barn på Krisesenter, arrangert mor i nytt land-gruppe, eller kanskje du har bidratt til nettverksmøter for kvinner? Det kan også være deg som har blitt inspirert av åpningen av Kvinnehelsehuset i Oslo, og har meldt deg som frivillig i de nyetablerte aktivitetene der.

Vi gleder oss over å se frivilligheten blomstre hos oss, og kjenner på en stor takknemlighet og glede over å se alt vi er med på å skape av positive opplevelser, nettverk og mestring for kvinner og familier i Oslo. Håper du vil følge med oss videre over sommeren, og kanskje ser vi deg som frivillig eller deltaker på noen av våre arrangementer eller aktiviteter? Velkommen skal du være!

Ha en riktig god sommer!

Sommerlig hilsen fra
Ragnhild Lerø
Daglig leder i Oslo Sanitetsforening