MicrosoftTeams image 17

Sanitetskvinner og politikere samlet seg i støttemarkering for veiledningssentrene for pårørende innen rus og psykiatri

I går samlet et stort antall Sanitetskvinner seg utenfor Stortinget for å delta i en støttemarkering for Veiledningssentrene for pårørende innen rus og psykiatri. De var på Eidsvolls plass for å si klart ifra om at avslaget på søknaden om støtte til 15 millioner til drift av våre Veiledningssentre for pårørende innen rus og psykiatri er feil! Politikerne kan fortsatt snu! Mange av deltakerne hadde reist langveisfra for å vise sin støtte til disse viktige sentrene som jobber med og for familier som opplever at hverdagen raser.

Mange av de som jobber på disse sentrene har selv erfaring som pårørende og besitter kunnskap som er svært viktig for å gi hjelpen og støtten som trengs. Veiledningssentrene er et lavterskeltilbud som gir støtte og hjelp til familier. Pårørende kan kontakte veiledningssentrene gjennom chat og telefon, og mange som tar kontakt får time raskt. Dette kan være et vendepunkt for mange som sliter som pårørende. I fjor hadde senterne 10 000 samtaler med pårørende, inkludert barn og unge.

Det er derfor dramatisk at det kuttes i støtten fra Helsedirektoratet!

Under demonstrasjonen holdt flere appeller, blant annet Lene Rønning Arnesen, nestleder i styret. Ingvild Aga, en pårørende, holdt en rørende apell. Hun delte sin personlige erfaring med veiledningssentrene og hvordan de hadde hjulpet henne gjennom en vanskelig tid.

MicrosoftTeams image 18

Ingvild Aga forteller om den viktige rollen veilederen fra veiledningssenteret hadde for henne som pårørende.

Under markeringen holdt flere politikere appeller og uttrykte sin støtte til Sanitetskvinnene og Veiledningssentrene. Representanter fra ulike politiske partier som Cecilie Myrseth (Ap), Guri Melby (V), Olaug Bollestad (KrF), Erlend Svardal Bøe (H), Bård Hoksrud (FRP), Tor Inge Eidesen (SP), Kristoffer Robin Haug (MDG) og Marian Hussein (SV) var til stede og kunne love at de vil stå sammen med sanitetskvinnene i kampen for å opprettholde støtten til Veiledningssentrene . Sigurd Erdal Aase fra Angstringen og Anna Cecilie Jentoft fra Landsforeningen for Pårørende innen Psykisk Helse var også til stede.

MicrosoftTeams image 20

Kristoffer Robin Haug fra MDG referer til Sanitetskvinnenes motto i appellen sin.

 

Det var oppmuntrende å høre at representanter fra regjeringspartiene la merke til det store engasjementet som ble vist under markeringen, og at de vil ta det med seg når de utarbeider det reviderte nasjonale budsjettet i mai. Faktisk, selv før markeringen startet, gikk finansministeren forbi og fikk sett alle slagordene og tegningene som var vist på plakatene. Sanitetskvinnene var en synlig og sterk tilstedeværelse på markeringen.

Takk til alle som deltok i markeringen og viste sin støtte. Det var rørende å se så mange engasjerte mennesker samlet for å stå opp for en så viktig sak. Takk til alle som reiste langveisfra for å delta, og til de som holdt appeller og ga sin støtte til senterne. La oss fortsette å kjempe for å opprettholde og styrke Veiledningssentrene, og gi støtte og hjelp til de som trenger det mest. Sammen kan vi utgjøre en forskjell!