iStock 000052200458Medium

«HURRA FOR HELSA»

«Prosjektet kan gi deltakerne en ny start» Et intervju med klinisk ernæringsfysiolog Kristine Møller

Kristine Møller

Kristine Møller

I august går vi i gang med vårt rykende ferske prosjekt, «Hurra for helsa». Hensikten er å gi deltakerne økt glede, kunnskap og inspirasjon omkring helse og bevegelse. Vi vil korrigere dagens negative kroppsfokus, og heller se på hva som faktisk er bra for helsen. Med oss på laget har vi klinisk ernæringsfysiolog Kristine Møller. Kristine er utdannet ved University of Sydney i Australia og Universitetet i Oslo. Siden 2010 har hun jobbet på Lovisenberg Diakonale Sykehus, samt hatt privat praksis på Tåsen. For Kristine er det å forebygge underernæring hos syke pasienter, og å bidra til økt kunnskap om hva som er bra for oss å spise noe av det hun brenner mest for. Kristine sier at hun elsker jobben sin, og at hun er veldig engasjert i alt som omhandler ernæring.

Da vi spurte henne hvorfor hun sa ja til å bli med på «Hurra for helsa» svarte hun: «Det å skulle være med å lære bort noe av det kuleste jeg vet å snakke om, og stikke hull på matmyter, og høre deltakernes erfaringer er noen av grunnene til at jeg takket ja. Det er så mye om mat og ernæring i media og det er viktig som klinisk ernæringsfysiolog å kunne vise hva det er som er riktig og hva som ikke stemmer.» I dagens aviser, blogger, ukeblader og tv-program er det mye snakk om sunnhet og helse. Mange er med i debatten om kosthold og vekt. Spesielt med et fokus på ytre resultater. I dag er det nærmest et statussymbol å trene på treningsstudio, aller helst med personlig trener. Forskning viser at næringsrik mat og bevegelse er godt for helsen. Men det overdrevne fokuset på helse og utseende kan bringe med seg negative konsekvenser. Da vi spurte Kristine om hun synes dagens fokus på sunnhet er bra svarte hun «Både ja og nei. Det er mye bra fokus på sunnhet, samtidig som man blir eksponert for ekstreme varianter av «sunnhet» også. Generelt synes jeg Helsedirektoratets anbefalinger kommer tydelig frem i media, ved hjelp av ulike kampanjer etc. Men i ulike miljøer kan det være usunt fokus på hva man skal spise og hvor mye man skal trene. Jeg mener at hvis det blir for ekstremt så er det ikke sunt.»

Om dietter sier Kristine at «Dietter kan være vel og bra på kort sikt dersom man ønsker en rask vektnedgang, men i det lange løp er det livsstilsendringer som vil bidra til at vekttapet vedvarer og nye vaner dannes. Mange dietter utelater store næringsgrupper og da kan kostholdet bli mangelfullt. Dette kan resultere i generell dårligere helse. Vaneendring er en stor del av det å skulle oppnå varig vekttap, tar lang tid og er krevende. Da må man ha god kunnskap og være tålmodig. Dersom man velger en diett, eller blir satt på en diett som utelukker næringsgrupper er det viktig å erstatte den næringsgruppen eller de matvarene med noe alternativt for å ikke ga glipp av livsnødvendige næringsstoffer. Dietter er ikke noe for barn, med mindre det er noen medisinske årsaker for valg av diett.»

«Hurra for helsa» skal ha fokus på å skape bevegelsesglede og sosialt samvær blant deltakerne. Vi spør Kristine hva hun tror er verdien av å bruke kroppen aktivt. Kristine mener at dette har en uvurderlig verdi. «Fysisk aktivitet reduserer stress, lindrer depresjon, gjør en glad, gir energi og er noe alle kan få til i en eller annen form. Man kan nesten si at fysisk aktivitet er en enkel form for terapi. Man må ikke sette for høye mål dersom man skal komme i gang med en form for trening, det er viktig å sette seg realistiske mål, hvis ikke kan terskelen bli for høy for å begynne», sier den kliniske ernæringsfysiologen.

Halvparten av alle treffene vi skal ha med «Hurra for helsa» skal dreie seg om ernæring.  Sammen med Kristine Møller skal vi finne ut hvordan forskjellig type mat påvirker oss. Vi skal få kunnskap om hva kroppen vår trenger, og vi skal lære oss å lage enkel, næringsrik og god hverdagsmat uten at det skal koste for mye – verken tid eller penger. Men er ikke sunn mat dyrere enn for eksempel fastfood? spør vi Kristine. «NEI! Dette er en av de største mytene blant de alle. Se på kiloprisen på poteter; ca. 12 kr. En pose potetgull (ca. 200 g) koster ca. 20 kr. Det vil si; 100 kr kiloen. Samme gjelder fersk fisk, på noen butikker kan man få to fiskefileter for ca. 30 kr! Det er billig det. Mange butikker har kuttet pris på mat med nøkkelhullmerket, det kan hjelpe forbrukerne å velge sunnere fordi det er billigere. Denne myten er noe av det vi skal diskutere på kurset», sier hun.

Helt til slutt spør vi Kristine hvorfor kvinner burde bli med på «Hurra for helsa». Kristine svarer at «Prosjektet kan gi deltakerne en ny start, gode tips og råd og å være et utgangspunkt for nye og bedre vaner. Mange ønsker kanskje å endre på noe med livsstilen sin, men vet ikke helt hvordan, da kan dette prosjektet være et godt utgangspunkt. Det å møte andre i lignende situasjon, prøve og lære nye ting kan gjøre den store forskjellen. Det kommer til å bli kjempegøy!» Trykk her om du ønsker å vite mer om «Hurra for helsa».