IMG 0975

Statsråd Kjersti Toppe besøkte Kvinnehelsehus Oslo

Denne uken besøkte barne- og familieminister Kjersti Toppe Kvinnehelsehus Oslo for å lære mer om Ressursvenn, et tilbud som knytter frivillige sammen med kvinner og menn som har opplevd vold i nære relasjoner. I revidert nasjonalbudsjett ble det bevilget ekstra midler til tiltak mot vold og overgrep, og Ressursvenn vil nå styrkes nasjonalt.

– En trygghet for kvinnene

Statsråd Toppe fikk møte både frivillige og voldsutsatte som har hatt stor nytte av Ressursvenn. Hun uttrykte stor beundring for arbeidet som utføres:
– Det er noe annet å høre historiene direkte fra kvinnene enn å lese om det på papir. Ressursvenn skaper en viktig trygghet for de som har opplevd vold, sa Toppe under besøket. Hun påpekte også at det frivillige aspektet er verdifullt. – Det gir en genuin støtte og tilhørighet som det offentlige ikke kan erstatte. 

Frivillig arbeid som gir mye tilbake IMG 0966

En av de frivillige i Oslo Sanitetsforening, Gunlaug Strønen, fortalte om sitt engasjement som Ressursvenn:
– Jeg får så mye igjen for å være frivillig. Det å bli kjent med nye mennesker og kulturer gir meg utrolig mye. Vi er der for å støtte, men vi får også veldig mye tilbake. 

Støttespiller og medmenneske

En Ressursvenn er en frivillig som kobles sammen med en person som har blitt utsatt for vold i nær relasjon. Koblingen skjer etter at den akutte fasen for strakstiltak på krisesentrene er over. Hovedmålet med Ressursvenner er at de frivillige skal være en støttespiller og et medmenneske for de voldsutsatte.

En Ressursvenn er først og fremst en som tar seg tid til å lytte. Det er en person som vil være et medmenneske og som har et genuint ønske om å gjøre noe godt for andre. Det settes ingen faglige krav til Ressursvenner. Dette er personer som ønsker å gi av sin fritid, og som vil være en støttespiller for mennesker som har vært utsatt for vold.

Voldsutsatt: – Ressursvenn ga meg håp

En av kvinnene som tidligere har hatt en Ressursvenn, delte sin historie om hvordan tilbudet har hjulpet henne:
– Jeg opplevde vold i nære relasjoner på mange nivåer. Da jeg kom til Oslo uten familie og nettverk, var jeg helt alene. Ressursvenn ga meg et sted å gå til, en fast møteplass hver uke. Jeg fikk en venn som lyttet, som ikke bare så meg som et «tilfelle» eller en sak. Gjennom Ressursvenn fikk jeg sakte, men sikkert selvtilliten tilbake, og jeg begynte å føle meg som et menneske igjen. 

Støtten avgjørende for utvidelse

Siden Oslo Sanitetsforenings startet å koordinere Ressursvenn i 2016 har cirka 176 kvinner og 4 menn fått støtte i form av en Ressursvenn. Per i dag har vi cirka 50 aktive frivillige i Oslo, noen av dem i aktivitet og noen i avventing av oppdrag. Oslo Sanitetsforening har nå to ansatte som jobber med koordinering av tiltaket. De økte midlene i revidert nasjonalbudsjett vil styrke Ressursvenn over hele landet, slik at enda flere voldsutsatte kvinner kan få den støtten de trenger.