Salget er i gang!
På søndag er det fastelavn!
Nå kan du sikre deg fargeglade og fjærpyntede ris. På Matkroken på Gressbanen og i Holmenkollen i Oslo får du kjøpt risene. Tirsdag 18. februar står vi utenfor DNB på Majorstuen fra kl.12.00. Torsdag 20. februar står vi på Røa senteret fra kl.12.30 og på CC Vest fra kl. 13.30 – kl. 15.30. Fredag 21. februar fra kl. 12.00 står vi på CC Vest. Ønsker du å komme til oss i Solskinnsveien 12, kan du kjøpe risene direkte fra oss, ring oss gjerne på forhånd og avtal tid på telefon 23 22 21 10.
Risene er bundet av Kiwanis på Siggerud og det er frivillige som har pyntet risene med fargeglade og fine fjær. Riset koster 75,- og overskuddet går til forskning på kvinnehelse, kvinner og barn.
Litt historie om Fastelavn og fastelavnsris;
Til fastelavn knytter det seg mange, til dels eldgamle, skikker som fra først av hørte til en hedensk vårfest. Skikkene henspiller derfor på overgangen fra vinter til vår. Best bevart er fastelavnsriset, som ble brukt som en fruktbarhetsvekker. Det var dermed jorden foran plogen, trær, dyr og familiens kvinner som fikk seg en runde med riset.
Fastelaven i dag;
Fastelavn er avslutningshelgen for karnevalet i flere land. Begrepet brukes bare i Nord-Europa, i Danmark, Norge, Island, Grønland, Estland, Latvia og Færøyene.
I Norge er det vanlig å plukke inn bjerkegreiner og lage fastelavnsris. Fastelavnsris er blitt solgt av Norske Kvinners Sanitetsforening etter krigen, med fargede fjær i primærfarger blant grenene. Fargede ris i oppsatser selges fra januar/februar og står fremme frem til fastelavn. Opprinnelig kunne fastelavnsriset brukes til å rise foreldre før de stod opp om morgenen, som et fruktbarhetssymbol. Risene skulle brukes for å vekke til live fruktbarheten til kvinner, dyr og trær.