Nedtelling til desember
Historien om adventskalenderen
I trykt versjon er den ingen gammel tradisjon – den kom til Norge for fullt en gang etter andre verdenskrig, som en del av den kommersielle julefeiringen.
Ordet “advent” kommer fra latin, og betyr ankomst, eller å komme. Tradisjonelt har dette vært en forberedelsestid før feiringen av Jesu fødsel. Men adventstiden er også en lysfest, og har mange innslag fra før kristen og norrøn tid.
Fra krittstrek til sjokolade
Selve adventskalenderen utviklet seg fra protestantiske familietradisjoner. Noen familier laget en krittstrek på døra for hver dag i desember frem til julaften, og barna fikk viske bort en strek om dagen. Andre familier hang små fargede religiøse bilder ved siden av hverandre på veggen hver dag. Et annet eksempel er stråhalm som ble lagt i en krybbe; ett for hver dag frem til julaften. I dag kan man få ferdig trykte adventskalendere med mye forskjellig bak lukene – fra bilder til leker og sjokolade.
Det er vel likevel ingen drøy påstand at den hjemmelagede julekalenderen fremdeles er den mest staselige – den med små gaver eller forskjellige godterier som noen egenhendig har pakket inn til deg. En annen mer kjent variant her hjemme er appelsinen med 24 nellikspiker i.
Den første kjente omtalen av en adventskalender stammer fra 1851, og er en barnebok av Elise Averdieck, hvor lille Elisabeth hører moren fortelle julefortellinger, og ser henne henge ett bilde om dagen opp på tapetet – “barna vet, at når alle 24 bildene henger på veggen, så er jula der”, står det i boka.
Den eldste trykte adventskalenderen er “Weinachtsuhr für Kinder” fra 1902. Dette var en klokke med messingvisere og en siffertavle som begynner med 13, og er utstyrt med bibelske sitater og utdrag fra kristelige julesanger.
Gerhard Lang (1881-1974) blir likevel omtalt som oppfinneren av den trykte julekalenderen. Da han var barn, laget moren hans en liten adventskalender av et pappstykke hvor hun festet 24 små stykker godteri for hver dag. Gerhard fikk plukke av ett om dagen og spise opp. Dette gjorde tydeligvis inntrykk, og i 1908 laget han den første trykte og kommersielle julekalenderen. Den tidens berømte illustratør Ernst Kepler laget motivet, og kalenderne ble gitt ut i nummererte opplag.
I 1926 presenterte Lang en utgave av adventskalenderen “Die Christrose” med 20 sjokoladebiter bak lukene.
Richard Sellmer fra Stuttgart trykte den første adventskalenderen etter krigen i 1946. Produksjonen startet på stuegulvet, men deretter måtte han skaffe seg en trykkelisens fra den amerikanske hæren, og måtte også kjøpe papiret fra amerikanerne. De endte på sin side opp med å kjøpe produktene hans og sende dem hjem. Kalenderne ble raskt populære i USA. På 50-tallet reklamerte familiene Eisenhower og Nixon for Richard Sellmers adventskalendere. Richard Sellmer døde i 1969, men sønnen hans tok over firmaet, og fortsatte produksjonen. Richard Sellmer Verlag er fremdeles en familiebedrift, og har de siste 50 årene vært Tysklands eneste trykkeri som bare har laget adventskalendere og relaterte produkter. Den masseproduserte adventskalenderen kom i salg i Norge i begynnelsen av 1930-årene, men ble først vanlig etter andre verdenskrig.
Lenker:
Richard Sellmer Verlag: Adventskalender Museum
Deutches Weinachtsmuseum.