Ny behandlingsstol fra Oslo Sanitetsforening gir bedre forhold for gravide og jordmødre på Ullevål

En etterlengtet gave fra Oslo Sanitetsforening Venners Fond har gitt svangerskapspoliklinikken på Ullevål et viktig løft. Med donasjonen kunne klinikken kjøpe en ny behandlingsstol, noe som allerede har hatt stor betydning både for de gravide som behandles og jordmødrene som jobber der. 

Av Oslo Sanitetsforening  

Fra utslitte stoler til moderne komfort og effektivitet 

Den nye behandlingsstolen har raskt blitt en viktig del av hverdagen på Norges største svangerskapspoliklinikk, som utfører rundt 300 CTG-registreringer i måneden. Tidligere var det gamle TV-stuestoler fra 1980-tallet som var i bruk, noe som ga både gravide og jordmødre utfordringer. De gamle stolene var utslitt og ustabile, og flere jordmødre slet med ryggproblemer på grunn av ergonomisk dårlige arbeidsforhold. 

— Vi er så utrolig takknemlige for denne gaven. Stolen er ikke bare komfortabel og trygg for de gravide, men den har også gjort hverdagen lettere for oss jordmødre, sier enhetsleder Karin Falk Jørgensen. — Nå kan vi raskt og enkelt heve og senke stolen, noe som gjør CTG-undersøkelser mer effektive og mindre belastende. Det har vært en stor forbedring for alle. 

Den nye stolen er både ergonomisk utformet og lett å manøvrere, med hjul som gjør det enklere å transportere pasienter ved akutte situasjoner. Dette er spesielt viktig når kvinner må overføres til fødeavdelingen eller operasjonsstuen.

Les mer om Oslo Sanitetsforenings fond her.

Forbedret arbeidsmiljøet for jordmødrene

IMG 0845 1

— Tidligere måtte vi nærmest løfte høygravide kvinner ut av stolene, men nå kan vi trille dem rett av gårde. Det sparer tid i akutte situasjoner og gjør alt tryggere og mer effektivt, sier Kristin Næss Andresen, som er en av jordmødrene på avdelingen.  

For de gravide har stolen også gjort behandlingen mer komfortabel. Den gir bedre støtte, noe som gjør det lettere å få god hjerteaksjon fra babyene under CTG-undersøkelser. Kvinnene kan selv justere stolen slik at de sitter eller ligger i den posisjonen som er mest behagelig for dem. 

— Det er en verden av forskjell, sier jordmor Kristin Næss Andresen entusiastisk. — Tidligere satt de gravide så lavt at det var tungt for oss å jobbe. Nå kan vi enkelt tilpasse stolen slik at vi kan jobbe i en ergonomisk riktig stilling, noe som er en stor lettelse for oss som tilbringer mange timer i disse undersøkelsene. 

Ullevål sykehus hadde opprinnelig bare midler til to nye stoler, til tross for at det var behov for tre. Takket være donasjonen fra Oslo Sanitetsforening Venners Fond kunne klinikken kjøpe den tredje stolen, som har vist seg å være uvurderlig. 

— Vi har veldig stramme budsjetter på sykehuset, så denne støtten fra Oslo Sanitetsforening Venners Fond har virkelig gjort en forskjell. Vi er utrolig takknemlige, sier Jørgensen.