Julehilsen fra foreningsleder: Vær en som ser ut
Kjære medlemmer, frivillige, deltakere og venner av Oslo Sanitetsforening
Da jeg var barn, var fortellingen om piken med svovelstikkene et av de mest gripende eventyrene jeg kunne høre. De indre bildene jeg laget meg av den lille jenta som satt iskald og alene ute i vinterkulda og så inn i andres stuer fylt av lys, varme og overflod, gjorde et uutslettelig inntrykk. Fortellingen har en tragisk ende – den lille jenta fryser i hjel, etter å ha forsøkt å varme seg på en eske fyrstikk.
Som voksen er det lett for meg å se at eventyret handler om fattigdom og utenforskap. På den måten er fortellingen om piken med svovelstikkene en god påminnelse om hva vi i Oslo Sanitetsforening er til for – vi er der for å gi et bedre liv til kvinner og familier som trenger oss.
For veldig mange av våre deltakere i Oslo handler det om en hverdag som dessverre er preget av fattigdom og utenforskap på ulike måter. Fattigdom kan handle om mangel på penger og helt nødvendige ting, som mat, klær og utstyr til barna dine. Det kan også handle om mangel på gode relasjoner til andre mennesker, en mellommenneskelig form for fattigdom. Begge deler skaper utenforskap og er nedbrytende for både fysisk og psykisk helse.
Som sanitetskvinner jobber vi i Oslo Sanitetsforening for å hjelpe dem som strever med en hverdag der ting ikke går opp, enten det er på grunn av økonomi eller på grunn av relasjoner til andre. Ofte er det en kombinasjon som gjør at mennesker opplever å falle utenfor. Sammen skaper vi trygge liv for store og små – og sammen kan vi også redde liv.
Som en av mange lokalforeninger i sanitetskvinnene, gjør vi i Oslo en humanitær innsats for medmennesker på flere arenaer, gjennom flere tilbud. Allerede i 1916 etablerte sanitetskvinnene et fond for kreftforskning øremerket kvinner. I løpet av de siste årene har vi finansiert flere doktorgader og mastergrader på spiseforstyrrelser, og indirekte bidratt til et nytt behandlingstilbud for kvinner som strever med overspising. Sanitetskvinnene etablerte forløperen til det som i dag er de kommunale helsestasjonene, og i Oslo har vi drevet både sykepleierhøgskole og grunnlagt utdanning for hjelpepleiere. Norske sanitetskvinner har alltid vært foregangskvinner og pionerer – og den arven ønsker vi i Oslo Sanitetsforening å ta vare på og videreutvikle. Derfor er det en stor milepæl for oss å i 2024 ha åpnet hovedstadens Kvinnehelsehus på Tøyen, der vi samarbeider med både Oslo Kommune og flere andre aktører for å gi enda flere et enda bedre tilbud. Samtidig fortsetter vi å videreutvikle tilbudet ved vår barnevernsinstitusjon Brusetkollen i Asker, der vi også hjelper mange av de mest sårbare barn og unge med en tryggere hverdag og et bedre liv.
Når mor ikke har det trygt og godt i eget liv, går det alltid utover barna. Derfor er mors og familiens helse så viktig for oss. – Men hva med far da, er det noen som i blant spør. Er ikke fars ve og vel viktig for familien også? Selvsagt er begge foreldrenes livssituasjon viktig for barna og avgjørende for hvordan familien klarer seg. Derfor fortsetter vi i Oslo Sanitetsforening også å tilby hjelp for nyetablerte familier der hele familien får støtte, gjennom vårt tilbud Home-Start.
Samtidig er det et faktum at kvinnehelse fortsatt et underprioritert område i både politikk og forskning. I Norge er det ikke likestilling for kvinner og menn innen helse, og derfor fortsetter vi å satse på kvinner og kvinnehelse som vårt primære formål. I en storby vil det alltid være mange hjelpetrengende mennesker. Det betyr at det vil være andre sårbare grupper som også har reelle behov og kan ha ønske om hjelp og støtte, i Oslo. Men fra forskningen vet vi at dersom vi skal lykkes med å få til å gjøre en forskjell som virkelig monner for dem vi hjelper, så må vi velge å fokusere på noen utvalgte tiltak for noen utvalgte målgrupper. Vi kan ikke hjelpe alle med alt.
På vegne av oss i styret i Oslo Sanitetsforening vil jeg særlig takke hver og en i sær av dere frivillige som har stått på og gjort en forskjell for medmennesker dette året. Til vår daglig leder Ragnhild og alle ansatte i Oslo Sanitetsforening vil jeg også få rette en varm takk for alt det flotte arbeidet dere gjør med å legge til rette for frivilliges bidrag og et meningsfylt medlemskap for stadig flere medlemmer hos oss. Uten deres kompetanse og innsats hadde ikke Oslo Sanitetsforening kunnet hjelpe andre som vi gjør det – så tusen takk for alt dere bidrar med!
Jeg håper dere alle – medlemmer og frivillige – vil fortsette den humanitære dugnaden sammen med oss også i 2025. La oss fortsette med å være en som ser ut, som ser mennesker som sitter der ute alene, utenfor varmen og fellesskapet, og som ønsker dem velkommen inn til oss.
I de små ting frihet, i de store ting enighet. I alle ting kjærlighet.
Med ønske om en velsignet fredfylt julehøytid og alt godt for det nye året til dere alle.
Maria (styreleder)