Stort engasjement på årets årsmøte: Kvinnehelsehus og valg av nye styremedlemmer stod på agendaen!
Stadig flere engasjerer seg i Oslo Sanitetsforening, og det var tydelig på det store oppmøtet på årsmøtet som nylig ble holdt. Vi fikk spennende besøk fra generalsekretær Malin. Hun presenterte Kvinnehelsehus-prosjektet til NKS og ga oss et innblikk i organisasjonens planer for å sette kvinnehelse på kartet. I tillegg gikk vi gjennom viktige punkter som årsregnskapet, strategien vår og valgte inn nye styremedlemmer og nestleder.
For første gang på 24 år har vi fått NOU om kvinnehelse. Det kan du lese her. Dette dokumentet er viktig for å skape en bred debatt om kvinnehelse i Stortinget med alle partier. Sanitetskvinnene ønsker å jobbe for en helhetlig tilnærming til kvinnehelse.
Generalsekretæren presenterte en omfattende plan for NKS sin satsning på Kvinnehelsehus, og forklarte hvorfor dette prosjektet er så viktig for Sanitetskvinnene.
Kvinnehelsehusene vil være sentrale møteplasser for kvinner i lokalsamfunnene og tilby nettverksbygging, aktiviteter og trygge møteplasser. Kvinnehelsehusene skal favne hele livsløpet til kvinner og være et senter for alle kvinner. Disse helsehusene vil være med på å tette et stort behov i samfunnet og bidra til å øke bevisstheten og kunnskapen om kvinnehelse.
Det har vært mye debatt rundt kvinnehelse, og nå opplever NKS en unik mulighet til å bidra til endring og utvikling innenfor dette området. NKS har en lang historie med å jobbe for kvinnehelse, og generalsekretæren presenterte stolt organisasjonens visjon og mål for å ta denne satsningen videre. Årets årsmøte var en viktig arena for å diskutere og samle støtte for dette initiativet, og det var tydelig at mange var engasjerte i satsningen.
Under og etter pandemien har mange foreninger opplevd nedgang i engasjement, men Sanitetskvinnene har tvert imot opplevd en økning!
-Vi står på kjempers skuldre og har en stolt historie i organisasjonen, hvor de modig og nytenkende kvinnene ikke ønsket å bli en underavdeling av Røde Kors. Disse damene ville være med og bestemme! Dette verdigrunnlaget har fortsatt stor betydning for foreningen i dag, kunne Malin fortelle begeistret.
Startet opp i Bergen og planlegger videre nasjonal satsning
Sanitetskvinnene har etablert et Kvinnehelsehus i Bergen, som nå er i full drift. Før oppstart ble det utført grundige behovsanalyser for å sikre at helsehuset ville dekke behovene til lokalsamfunnet. Det er viktig at helsehusene tilpasses lokale behov og kultur for å sikre at de blir brukt og blir en suksess.
Finansiering av prosjektet skjer gjennom en kombinasjon av fond, investorer og stiftelser. Sparebanksstiftelsen har bidratt betydelig til finansieringen av prosjektet, og Sanitetskvinnene har også en god dialog med myndighetene for å få politikerne til å bidra. Vi håper også å motta støtte på nasjonalt nivå, ettersom helsehusene vil dekke et stort behov og bidra til å bedre kvinnehelsen.
Vi har lenge kjempet for å få den oppmerksomheten og støtten kvinnehelse fortjener. Denne satsningen som nå gjøres på Kvinnehelsehus er et riktig og konkret steg for å oppnå dette. La oss fortsette å jobbe sammen for å sikre at kvinnehelse får den oppmerksomheten og ressursene den fortjener. Alle store begynner i det små, som Fredrikke sa.
Nye medlemmer og satsninger presentert
På årsmøtet gjennomgikk foreningen en strategi for en femårsperiode som ble satt i 2022. Selv om det ikke er mange endringer som er blitt gjort, ble det etablert et nytt tilbud, kalt ‘Åpent treff’ til ukrainske flyktninger som følge av krigen i fjor. Dette tilbudet har vært svært vellykket. Gruppen har vært aktive siden oppstart, og etterhvert laget flere strikkegrupper. Som mange er kjent med, kom dronningen også på besøk på et Åpent treff tidligere iår. Og etter besøket ble de også invitert til Hennes majestets KunstStall. De ukrainske kvinnene har også blitt invitert til ordførerens kontor i ettertid.
Budsjettet ble også gjennomgått på årsmøtet, med få endringer bortsett fra en økning i lønnsbudsjett. Styret har valgt å satse på fast ansettelse, noe som kan bidra til stabilitet og kontinuitet i foreningens arbeid. Styreleder Maria presenterte også den nye fungerende daglig lederen i foreningen, Goke Bressers, som har tidligere erfaring fra foreningen som koordinator for Ressurvenn og lesevenn.
Det ble også gjennomført valg av nye styremedlemmer. May Cecilie Lossius ble valgt som ny nestleder. Hun har vært aktiv i OSF/NKS, både lokalt og nasjonalt og tatt på seg ulike verv fra 2012. May har et stort hjerte for OSF, stor motivasjon og tid til å sette en god retning for foreningen. Den nye nestlederen er i dag fungerende avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, og har derfor mye kompetanse og erfaring som hun gjerne vil dele med styret og foreningen. Trude Tvedt og Berit Solberg Olsen ble gjenvalgt som styremedlemmer. Begge er motivert til å fortsette arbeid og prosjekter som er påbegynt, og opptatt av at disse skal lykkes.
Og Hanan Abdelrahman ble valgt som nytt styremedlem. Vi er så glade for å ha med Hanan i styret, og er positive til at hun kan bringe inn friskt perspektiv og bidra med sin kompetanse og bakgrunn. Hanan er matematiker, foreleser og forfatter. Hun er opptatt av integrering og arbeid med barn og unge. Det nye styremedlemmet motiveres av å ta utfordringer og ønsker å være et godt forbilde for kvinner, og spesielt kvinner og barn med innvandrerbakgrunn.