Døve kvinners erfaringer med helsevesenet må tas på alvor

Språklige barrierer i møte med helsevesenet kan få alvorlige konsekvenser. Manglende tilgang til tolk og tilpasset informasjon gjør at mange står i fare for å bli misforstått eller stå uten nødvendig helsehjelp. Dette var blant temaene som ble løftet da Kvinneforeningen i Oslo Døveforbund besøkte Kvinnehelsehus Oslo i mai.
Skrevet av: Åshild Fløgstad Svensson
Ifølge styreleder Kaja Hostad Stavik, er språk en av flere barrierer døve opplever i møte med helsetjenester. Det er ikke alltid mulig å finne en tolk til legetimer, og det kan oppstå misforståelser mellom pasient og legen som i verste fall kan føre til fare for liv eller livsvarige skader. Døve, og spesielt døve kvinner, kan derfor oppleve seg sårbare i møte med helsevesenet, forteller Stavik.
Flere av de besøkende ga utrykk for at døve som minoritetsgruppe kan oppleve at de har manglende informasjon om kvinnekroppen og kvinnehelse. Det var flere gode spørsmål og forslag til ulike temaer som Kvinnehelsehus Oslo kan sette søkelys på, og hvordan vi kan være et tilbud som føles trygt for døve kvinner.
Kvinnehelsehus Oslo skal være et sted som er åpent for alle kvinner, men vi ønsker spesielt å nå ut til minoritetsspråklige og kvinner som har ekstra utfordringer i møte med det vanlige helsetilbudet.
Besøket ga rom for viktige refleksjoner, gode spørsmål og verdifulle innspill til hvordan kvinnehelse kan gjøres mer tilgjengelig for døve kvinner. Vi ser frem til videre dialog og muligheter for samarbeid med Kvinneforeningen i Oslo Døveforbund fremover.