Vellykket ostekurs i Solskinnsveien
8. november hadde OSF gleden av å avholde vårt aller første ostekurs for medlemmer.
Langbordet i Solskinnsveien var pyntet med stemningsfulle lys og hvite duker, og mens fransk musikk strømmet ut fra høyttalerne i bakgrunnen gledet vi oss til at Conrad og Gunn Hege fra Fromagerie på Majorstuen skulle ta oss med på en kulinarisk reise gjennom de fem ostegruppene. Etter tirsdagens suksess tror vi ikke det blir den siste!
Etter at daglig leder May Holen hadde ønsket gjestene velkommen, var vi alle klare til å starte kurset. Vi fikk smake på to oster fra hver ostegruppe, servert med (alkoholfri) drikke som passet til.
Den første ostegruppen vi fikk servert var fastost. Gunn Hege presenterte to herlige oster: Comté (lagret 18 i mnd) og Chällerhocker. I glasset fikk vi Edel eplemost med solbær fra Ullensvang. En uslåelig kombinasjon!
Videre presenterte Gunn Hege ostegruppen Rødkittost, og vi fikk smake på ostene Munkeby og A Filetta, servert med Himmelstund Äppelcider fra Sverige. I løpet av kvelden fikk vi masse interessant bakgrunnshistorie om de ulike ostene. Gunn Hege kunne blant annet fortelle at Munkeby en norsk ost som produseres ved Munkeby Mariakloster i Levanger av fire franske munker.
Vi fikk også smake på to deilige hvitskimmeroster: Brillat Savarin og Brie de Meaux. I glasset fikk vi servert en deilig og frisk alkoholfri sider: Edru Harding fra Hardanger. Chevre er fellesbetegnelsen på oster som er laget av ren geitemelk, og i denne ostegruppen fikk vi servert Saint Maure de Touraine og Bethmale, sammen med Drynks Smashed Apple Cider fra Storbritannia.
Det er populært og servere syltetøy til ost, og flere av deltakerne var nysgjerrige på hvilke syltetøy som egner seg best til de ulike ostetypene. Der hadde ekspertene flere gode tips:
Fikensyltetøy er en klassiker som passer de fleste oster. Til hvitskimmelost anbefales også å servere ferskensyltetøy, gjerne med et glass champagne. Plomme egner seg godt til rødkittost, mens med fastost kan man gjerne servere kirsebær. Kirsebær og pære smaker nydelig med blåskimmeloster.
Kveldens siste ostegruppe var to blåskimmeloster: Roquefort Vieux Berger og Shropshire blue. Disse ostene serves ofte som dessert, sammen med et glass portvin. Vi fikk servert en herlig, sparkling Apple-Pear sider fra Tyskland, som egnet seg særdeles godt.
Tips fra Gunn Hege: «blåskimmelost bør tempereres før servering. 3 timer på kjøkkenbenken gir best mulig smak.»
Tusen takk til Gunn Hege og Conrad for et velsmakende og lærerikt kurs, og til deltakerne som bidro til en hyggelig kveld.