Om Oslo Sanitetsforening

Oslo Sanitetsforening ble etablert i 1896 og er Norges eldste lokalforening tilknyttet Norske Kvinners Sanitetsforening (NKS). Gjennom frivillig arbeid jobber vi for å skape et mer inkluderende og rettferdig lokalsamfunn, med spesielt fokus på kvinner, barn og unge.

Fastelavn

Oslo Sanitetsforening er en lokalforening tilhørende Norske Kvinners Sanitetsforening, Norges største kvinneorganisasjon med 44 000 medlemmer fordelt på 550 lokalforeninger. Vi er en partipolitisk uavhengig og livssynsnøytral organisasjon. Medlemmer og frivillige i NKS og Oslo Sanitetsforening kalles gjerne for Sanitetskvinner.

Våre prosjekter og aktiviteter omfatter:

Oslo Sanitetsforening jobber for å skape trygge og inkluderende fellesskap gjennom ulike tiltak som styrker og støtter kvinner, barn og familier. Våre prosjekter og aktiviteter spenner over flere områder:

  • Tiltak for voldsutsatte
  • Forebygging og støtte til barn og unge
  • Integrering og inkludering
  • Kreative møteplasser og felleskap
  • Nettverks- og medlemsaktiviteter
  • Drift av Kvinnehelsehus Oslo
  • Bidrar til innsamling av midler til NKS’ forskningsfond
  • Vi bidrar til omsorgsberedskap i NKS Oslo fylke

Vi har aktiviteter i Solskinnsveien 12 på Smestad og på Kvinnehelsehus Oslo på Tøyen.

Kvinner i fokus

Hva gjør Sanitetskvinnene?

Sanitetskvinnene har bidratt til samfunnsutviklingen i Norge helt siden 1896. Vi startet blant annet landets første helsestasjoner og sykepleierutdanning. Gjennom årene har vi tilpasset oss samfunnets behov og tilbyr i dag alt fra kreative møteplasser og tiltak for voldsutsatte til integreringsarbeid.

En av våre viktigste satsinger er Kvinnehelsehus Oslo, som åpnet i april 2024 på Tøyen. Dette gjorde vi i samarbeid med NKS sentralt, NKS Oslo fylke og andre lokalforeninger i Oslo. På Kvinnehelsehus Oslo gir vi støtte, nettverk og kunnskap om kvinnehelse til kvinner, spesielt kvinner i sårbare situasjoner.

Bilde av smilende kvinne som prater med en annen kvinne. Den andre kvinnen har ryggen til kameraet.

Vår historie

Oslo Sanitetsforening ble opprinnelig stiftet som Kristiania Sanitetsforening 26. februar 1896, og fikk navnet Oslo Sanitetsforening etter byens navneendring. Den ble etablert som en lokalforening med samme styre som NKS frem til 1911, da et eget landsstyre for NKS ble dannet. Fredrikke Marie Qvam ble valgt til organisasjonens første leder. Foreningens første formål var å skaffe sanitetsmateriell i tilfelle krig, samt å lære opp kvinner i førstehjelp. Formålet ble ganske snart utvidet til å omfatte arbeid for folkehelsen.

Oslo Sanitetsforening har siden den gang vært foregangskvinner for folkehelsen og kan vise til flere milepæler gjennom årene:

  • 1898: Etableringen av Norges første sykepleierskole, der 7000 sykepleiere ble utdannet frem til 2011.
  • 1903: Etablerte Norges første tuberkulosesykehus og -hjem, blant annet Grefsen Folkesanatorium (1910)
  • 1909: Sanitetskvinnene starter salget av den tradisjonsrike maiblomsten. Først til inntekt for å bekjempe tuberkulosen og etter andre verdenskrig for å gjenreise folkehelsen. De senere årene har salgsinntektene gått til støtte for våre tiltak for barn og unge.
  • 1914: Etablerte det vi i dag kjenner som helsestasjon for mødre og barn
  • 1938: Etablerte Nordens første revmatismesykehus.
  • 1946: Sanitetskvinnene starter salget av de tradisjonsrike fastelavnsrisene, for å støtte lokalt samfunnsnyttig arbeid og forskning på kvinnehelse.
  • 1940: Bidro med medisinsk støtte og nødhjelp under andre verdenskrig.
  • 1968: Etablerte det første psykiatriske behandlingshjem for tenåringer.

Oslo Sanitetsforening har også bidratt med tiltak som julemerker for tuberkulosesaken, utdeling av melk til spedbarn og oppføring av sommerhytter på Ekeberg, for tuberkuloserammede familier.

Fredrikke Marie Qvam
Fredrikke Marie Qvam var Oslo Sanitetsforenings leder fra 1896-1911
Fastelavn
Siden 1946 har Sanitetskvinnene solgt de tradisjonsrike fastelavnsrisene
Maiblomst
Allerede i 1909 startet Sanitetskvinnene salget av maiblomsten
Sykepleierskole
I 1898 etablerte Oslo Sanitetsforening Norges første sykepleierskole, der 7000 sykepleiere ble utdannet frem til 2011.

Oslo Sanitetsforening i dag

I moderne tid har vi startet opp flere tiltak for å møte dagens utfordringer:

  • Home-Start (2002): Støtteprogram for småbarnsfamilier
  • Sisterhood (2012): Forebyggende tilbud for ungdomsskolejenter, med fokus på mestring og selvtillit.
  • Ressursvenn (2019): Støtte til kvinner og menn som har opplevd vold i nære relasjoner.
  • Strikk for premature: Frivillige som strikker klær til premature barn ved Ullevål sykehus.

Kvinnehelsehus Oslo

Vårt nyeste prosjekt er etableringen av Kvinnehelsehus Oslo, byens første kvinnehelsehus. Dette lavterskeltilbudet er spesielt tilrettelagt for kvinner i sårbare situasjoner og tilbyr støtte, nettverk og kunnskap. Vi fungerer som en "helselos" som veileder kvinner til riktig helsehjelp, skaper trygge møteplasser og fremmer kunnskap gjennom kurs og debatter.

Strikk for premature
Strikk for premature babyer en en populær aktivitet i Solskinnsveien 12
Sisterhood
Med Sisterhood skaper vi en trygg møteplass for jenter i nærmiljøet
Home-Start
Familiekontaktene i Home-Start gir viktig støtte til småbarnsfamilier
Ressursvenn
Gjennom NORA og Ressursvenn gir vi støtte til voldsutsatte kvinner

Formål og styrende dokumenter

Oslo Sanitetsforening har som formål å bidra til å styrke kvinners livsvilkår, og bidra til et trygt og inkluderende lokalsamfunn. Vi engasjerer våre medlemmer til frivillig innsats innenfor det humanitære helse- og sosialområdet med spesielt fokus på kvinner og kvinnehelse. Organisasjonen er partipolitisk uavhengig og livssynsnøytral (N.K.S.’ vedtekter, § 1).

OSF har følgende tilleggsformål: Oslo Sanitetsforening skal videreføre og utvikle eksisterende og nye aktiviteter til beste for barn og unges velferd.

Som del av NKS forplikter vi oss til å arbeide i henhold til organisasjonens vedtekter, strategisk plan og vedtak truffet av landsmøtet, landsstyret og sentralstyret. Lokalforeningen skal fremme NKS sitt formål gjennom opplysningsvirksomhet, holdningsskapende arbeid og ved praktiske tiltak. Les NKS sine vedtekter her.

Årsmøte 2024 - vedtatte dokumenter

Annen virksomhet