En møteplass som blir satt pris på
De frivillige og koordinator Benedikte David-Andersen Øveraas har mottatt svært gode tilbakemeldinger fra gjestene på «Møteplass for ukrainere». Benedikte sier at gjestene setter stor pris på å ha en møteplass der de først og fremst kan møte andre i samme situasjon, dele tanker, frustrasjon og gi råd. De er glade for å kunne lage måltider på kjøkkenet, ha muligheten til å få barnevakt når de er på huset, koble av gjennom meditasjon og yoga, være i hagen og mingle.
Flinke frivillige
Helt siden vi i mai åpnet dørene for flyktningene fra Ukraina, har kommunikasjonen mellom gjestene, frivillige og Benedikte vært god. Tilbudet har blitt godt formet til noe som passer mange interesserte gjester i ulike aldre. Sammen har de funnet felles aktiviteter som ønskes av gjestene.
Vi i Oslo Sanitetsforening er utrolig takknemlig for at det har vært så mange engasjerte frivillige som hjelper til for å gjøre dette til et attraktivt tilbud. Det er utrolig fint å ha hyggelige mennesker som kan kommunisere på russisk/ukrainsk og norsk. De har bidratt med å lage en strikkgruppe, ha språktrening etter treffene, være barnevakt, lage mat, holde huset i orden og lede gjestene når vi er på utflukter. Det pleier å være en gjeng på rundt 25 stykker som møter opp hos oss på Smestad. Mange av de som møter opp er faste, men det er også noen nye ansikter å se på hvert treff.
Varierende aktiviteter
I Solskinnsveien 12 har det foregått mange ulike aktiviteter. Det har vært språktrening, strikkegruppe og yoga. Det er også blitt laget ukrainsk og norsk mat. Disse aktivitetene har vært så populære at vi også ønsker å fortsette med fremover. Yoga er trolig den aktiviteten som har utmerket seg mest. En faktor som har bidratt til at å gjøre denne aktiviteten populær er at vi har flere frivillige yogainstruktører.
Fremover ønsker vi å ha flere utflukter. Tidligere denne uken hadde vi en tur med 35 deltagere til Folkemuseet som virkelig falt i smak. Selv om vi tidligere ikke har hatt så mange utflukter enda, har gjestene fått muligheten til å bli med på Kløverturer. Det har vært en fin løsning å kunne koble dem til andre tilbud i regi av Oslo Sanitetsforening og andre nordmenn. De setter også stor pris på å bli kjent med Oslo gjennom ulike utflukter forteller Benedikte.
Barnebøker på ukrainsk
Vi er også så heldige som har fått ukrainske barnebøker (se bilde) fra Cappelen Damm. Vi setter utrolig stor pris på disse bøkene, og vi er sikre på at barna også gjør det samme.
De har oversatt seks av sine klassiske barnebøker til ukrainsk. Kanskje du kjenner igjen noen av de?
– Thorbjørn Egner: Klatremus og de andre dyrene i Hakkebakkeskogen
– Tor Åge Bringsværd: Karsten og Petra – slik begynte det
– Rune Belsvik: Dustefjerten
– Vigdis Hjorth: Jørgen + Anne er sant
– Erlend Loe: Fisken
– Bjørn Rørvik: Reddikhaien og andre fortellinger om Reven og Grisungen
Lesevenn
Vi ønsker å tilby Lesevenn til ukrainske flyktninger på de åpne treffene, og til barn som følger moren deres til Onsdagstreffen. På mandager har vi åpne treff til ukrainske flyktninger, ofte mødre med barna sine. Mens mødre snakker sammen, og får informasjon og språktrening, kan barna være i lekestua.
Vi leter etter frivillige som kan levere politiattest, og som kan være med barna i to timer. De fleste barn som kommer, begynner å lære seg norsk. Høytlesing på norsk stimulerer den språklige utviklingen, og har mange andre positive effekter!
Dette tilbudet for ukrainske og andre flyktninger vil fortsette ut å året.